Hermes UN JARDIN APRES LA MOUSSON

Kako zadišijo indijski vrtovi, ko se, okopani po dolgotrajnem monsunskem deževju, zalesketajo v soncu? Dišijo na bogate začimbe in cvetje.
Potem, ko se monsun umiri in se rastline že skoraj posušijo, zadišijo z neizmerno močjo, kot da bi med seboj tekmovale, katera bo prevzela prevlado. Bo to ingver ali kardamom? Ali pa poper, koriander? Bo zadišalo cvetje, vetiver, citrusi? Dolgočasja nikakor ni.
Un Jardin Apres la Mousson je sveža, lahka in malo sladka dišava. Pa tudi – za Hermes – neobičajna. Tako, kot je nam neobičajna daljna Indija.

 

Jean Paul Gaultier SCANDAL

Jean Paul Gaultier je zopet zakuhal hud škandal. Tokrat nam ga je ponudil v parfumski zgodbi atraktivne francoske ministrice, ki ponoči uživa v skritih nočnih doživetjih in klubski sceni.
Čeprav se je Gaultier pred časom poslovil od rednih kolekcij, za parfume še vedno zaviha rokave. Opustil je tudi korzetirane parfumske stekleničke, a je ostal v svojem prepoznavnem provokativnem slogu, kajti parfumski zamašek krasijo narobe obrnjene seksi ženske noge.
Scandal je sladka dišava, ki s svojo mogočnostjo in intenzivnostjo paše v zimski čas. Najprej zadišijo pomaranče, najbolj rdeča, potem pa med, gardenija, karamela, vosek, jasmin in pomarančni cvet ter na koncu še mogočen pačuli in sandalovina.
Elegantno in hudo seksi.

Yves Saint Laurent MON PARIS

Pri Yves Saint Laurentu se po navdih radi vračajo k svojemu oboževanemu mestu. In ker je Pariz tudi mesto ljubezni, so dišavo posvetili mestu, v katerem je ljubezen najlepša. Tako je Mon Paris moderna interpretacija globoke, strastne, intenzivne in neskončne ljubezni.
Ker je ljubezen sladka, je sladek tudi parfum. In s toliko sladkosti tudi spogledljiv. S sladko svežino, v kateri prepoznamo jagodo, malino in hruško, je mladosten, s cvetjem – potonko, jasminom, angelsko trobljo in pomarančnim cvetom – pa prav po pariško eleganten. S pačulijem, mošusom in ambroksanom je skrivnosten, zaradi vanilije pa seksi.
Skratka, čisto po pariško šik.

 

Lancome LA VIE EST BELLE L’ ECLAT

Lepa Julia Roberts nas s svojim očarljivim nasmeškom ponovno prepričuje, da je življenje lepo. Tokratna različica Lancomove uspešnice La Vie est Belle je iskriva. L’ Eclat. Nova parfumska steklenička je kot elegantni kristalni lestenec, skozi katerega se lesketa svetloba.
Nehote primerjamo obe dišavi. L’ Eclat, ki je blago orientalna cvetna dišava, je manj sladka, nežnejša, manj pudrasta, bolj cvetna, z več pomarančnega cveta, z iskrivo bergamotko in z več vanilije. A ni pralinejev – kako pa naj bo brez pralinejev življenje lepo?
Pa vendar, L’ Eclat je drugačna. Zato bi lahko imela čisto svoje ime.
Ah, Julia, Julia! Že zaradi tvojega čarobnega nasmeška moramo priznati, da je življenje lepo. S pralineji, ali brez njih!

 

Bvlgari GOLDEA THE ROMAN NIGHT

Ko se zvečer, utrujeni od celodnevnega pohajkovanja po večnem mestu, udobno namestimo v katerega izmed rimskih barov, nam zadiši nočni Rim.
Vonj Rima, ki ga že tisočletja spoštljivo občudujemo, so pri Bvlgariju, ki imajo svoj sedež ravno v večnem mestu, ujeli v elegantno in ženstveno dišavo. Cvetno – lesno – mošusna dišava Goldea The Roman Night je ujela bistvo rimske nočne duše.
Sprva sladko zadiši murva, ki jo začini poper in osveži bergamotka. Potem pa cvetje: ponoči cvetoči jasmin, vrtnica, potonka, tuberoza in mošus ter na koncu še pačuli in lesovi.
Intenzivno, čutno in nepozabno. Kot večne rimske noči.

 

Davidoff LEATHER BLEND

Ko so nam pri Davidoffu ponudili že praktično vse morsko – ozonsko – oceanske variante moških dišav, je prišla na vrsto luksuzna orientalna dišava Leather Blend z vonjem usnja v osrednji vlogi. In zanimivo, niso mu dodali popularnega ouda, ki ga danes premore že vsaka resna moška dišava.
Leather Blend je začinjena orientalna dišava. Seveda takoj zavonjamo vonj plemenitega usnja, kateremu stojita ob boku poper in žafran. Bogato zadišita vrtnica in jantar ter na koncu nekaj papirusa. Lepo in opazno!
Prefinjena in elegantna dišava Leather Blend bo zagotovo očarala ljubitelje orientalnih dišav in jih s seboj potegnila v jesensko – zimski vrtinec.

 

Calvin Klein TRUTH FOR MEN

Moška dišava Truth je čisto v sozvočju s svojo barvo, saj resnično diši na zeleno. Diši na rastline, osvežene z dežjem, na zelišča, mah, vlago. Je sveža, vendar ne prekipeva od energije, ampak je sveža na nek melanholičen način. Zato lepo paše v deževne dneve, ki nas pričakujejo z jesenjo.
Odpre se s pačulijem in poprom, nadaljuje z baziliko, kardamomom in sandalovino ter zaključi s cedro.
Travniki, vrtovi, gozdovi. Vse je noter. In zadiši sprva sramežljivo, čez čas pa intenzivno ter traja, dokler izza oblakov ne pokuka sonce.

 

Guerlain MITSOUKO

Prepovedana ljubezenska zgodba med britanskim oficirjem in Mitsouko, ženo japonskega admirala, iz novele Bitka Claudea Farrereja, je navdihnila Jacquesa Guerlaina, da je ustvaril parfum, ki ga je poimenoval po glavni junakinji novele. Bitka ni bila le vojaška, bila je tudi bitka za Mitsouko, ki je skrivajoč svoja čustva, čakala na njen izhod…
Tudi parfum Mitsouko je poln skrivnosti in le redkim izbrankam jih odkrije. Najprej zadiši od daleč, potem pa na koži intenzivno razvije svojo čutnost.
Ciprska dišava se odpre s citrusi, vrtnico in jasminom, v srednjih notah zadišijo breskev in obilica cvetja, v spodnjih notah pa mah, začimbe, vetiver, cimet in jantar. Elegantno in nevsakdanje.
Brezčasna dišava, kot je brezčasna ljubezen.

 

Annick Goutal MANDRAGORE

Mandragora je skrivnostna in čarobna rastlina. Sicer strupena rastlina je v preteklosti veljala kot zdravilo in afrodizijak. Zaradi korenine v obliki človeškega telesa so ji nadeli tudi čarovniške sposobnosti, zaradi njene narkotičnosti je utonila v sen tudi Romeova Julija.
Ampak kljub vsej skrivnostnosti imena, je dišava Mandragore Annick Goutal sveža, živahna in poživljajoča. To pa je druga stran mandragore. Sladka in sveža citrusno – začimbna dišava se odpre z bergamotko in poprom, se v srednjih notah razvije z meto, janežem, ingverjem, žajbljem in irisom ter izteče z vonjem pušpana in labdanumom.
In je dokaz, da skrivnosti niso vedno samo temačne.

 

Diesel BAD

Če parfumskim mojstrom do sedaj ni uspelo uspešno združiti vonja tobaka in kaviarja, jim je to odlično uspelo z Dieslovo dišavo Bad.
Navihana igra tobaka in kaviarja je ob pomoči bergamotke, kardamoma, sivke, lesov in vijolice umirjeno lesna, a hkrati tudi divja, drzna, provokativna in seksi.
Zato z lahkoto zapeljuje. Tako, kot to odlično obvladajo poredni moški.