Knize TEN

V iskanju popolnega moškega usnjenega vonja, se moramo vrniti v leto 1920, ko je za dunajskega dvornega krojača Josepha Knizeja parfumski mojster Vincent Roubert ustvaril več dišav, med njimi tudi legendarno Desetko. Številka 10 v imenu dišave prihaja iz pola – športa elegantne angleške aristokracije.

Knize 10 diši drago. Diši kot vonj čisto novih, dragocenih usnjenih moških čevljev, izdelanih po meri pri kakšnem izmed prestižnih svetovnih čevljarjev. Dišava se razvija enakomerno in čeprav je močna, se je ne naveličamo.

Zgornje note se odprejo s citrusnim koktajlom, v katerem je tudi malo rožmarina. Srednje note so bogate – cedra, sandalovina, cimet, pačuli in nekaj cvetja. V spodnjih notah pa, seveda, usnje, mošus, vanilija, kastoreum in hrastov mah.

Uporabljal ga je James Dean. Pa tudi Marilyn Monroe ( ko ni nosila Chanel No. 5 ) in Marlene Dietrich.

To pove vse!

 

 

Elizabeth Arden MEDITERRANEAN

Lepote italijanskega otočka Capri in zrak, ki tam zaradi bogatega mediteranskega rastja opojno diši, so navdihnili parfumske snovalce pri Elizabeth Arden, da ustvarijo popolno poletno dišavo, ki bo dajala občutek brezskrbnih počitnic.

Ženska dišava Mediterranean je tako hvalnica soncu, topli morski sapici, modremu nebu in turkiznemu morju.

Seveda, pričakujemo svežo, citrusno poletno dišavo, a je ne dobimo. Kar dobimo, je ravno prav sladka, slana, topla, zračna in začinjena dišava, ki si želi biti celo malce orientalna, v čudoviti turkizni steklenički, ki je odsev Mediterana.

V zgornjih notah je precej sadja – mandarina, breskev in sliva. V srednjih notah pa cveti cvetje: glicinija, magnolija in orhideja. Spodnje note zaključita sandalovina in mošus.

Mediterranean je dišava za tiste, ki poleti želijo dišati drugače. Ne na citruse.

 

Juliette Has a Gun MISS CHARMING

Nevsakdanje ime parfumske hiše, v kateri je glavni parfumski mojster vnuk Nine Ricci, Romano Ricci, nam pove, da ima Julija pištolo. Če pomislimo, da je pištola v bistvu parfum – orožje, ki zapeljuje, Juliette pa romantična Shakespearjeva junakinja, je skrb odveč.

Dišava Miss Charming je elegantna in čutna ženska dišava. Nedolžna, z obiljem vrtnic. A ne pozabimo, da imajo vrtnice tudi trne. Zato zna biti tudi malce provokativna.

V zgornjih notah zažari mandarina. V srednjih notah vonjamo jagode, liči in vrtnico. V spodnjih pa karamelo, mošus in vanilijo.

Miss Charming je dišava za moderno Julijo. Da očara svojega Romea.

 

Xerjoff Casamorati LIRA

Casamorati je blagovna znamka parfumov, ki prihaja iz parfumerije v Bologni, kjer že od 19.stoletja dalje ustvarjajo parfumske mojstrovine, nekatere še vedno po starih recepturah in tako skrbijo za ohranitev kulturne dediščine.

Lira je ženska dišava, ki zasvoji s svojim mediteranskim šarmom, s svojo teksturo pa nežno ljubkuje kožo.

Ročno obrana sivka in rdeča pomaranča v zgornjih notah zapeljeta v srednje note, kjer se lirično oglasijo kitajski jasmin, likvirica in cimet, ves čas pa se nas trudijo zapeljati topla, sladka karamela, vanilija in mošus.

Lira je elegantna dišavna norost, ki je tako sofisticirana, da nas lahko hitro potegne v usodni objem.

 

Tom Ford OUD WOOD

Oud Wood je moška dišava ( ki jo lahko nosijo tudi ženske ) iz ekskluzivne kolekcije Private Blend, katero se lahko nosi samostojno, dobro pa se obnese, če se jo kombinira s katero izmed preostalih dišav.

Občutek dobimo, da se lesno – začimbna dišava odpre dokaj klasično, vendar že čez nekaj časa ubere svojo pot in se razvije v moderen, neobičajen vonj.

Glavna sestavina dišave je dragoceni oud – imenovan tudi tekoče zlato, ki prevladuje s svojim balzamičnim vonjem. Poleg so lesovi: vrtnični, sandalovina in vetiver, od začimb pa kitajski poper in kardamom, ki dodata svežino in toploto. Vanilija in zrna Tonka dodata nekaj sladkosti in mehkobe.

Dišava Oud Wood je lep vonj na osnovi ouda, ki deluje čisto in sveže, zato nas ne čudi, da ga moški v Arabskem svetu uporabljajo za osvežitev v vročini.

 

Maurer & Wirtz TABAC

Veliko dragih dizajnerskih dišav prepleše samo nekaj poletij, potem pa potihoma poniknejo. Kar pa ne velja za Maurer & Wirtzov Tabac, ki je na tržišču konstantno prisoten že preko 55 let. Pred kratkim so mu samo malce polepšali stekleničko, na katero so postavili čisto nov pokrovček, aromatično – citrusno – lesna dišava pa je ostala še vedno enaka.

V Tabac-u najdemo precej sestavin, značilnih za moške dišave: citrusi, črni poper, grenka pomaranča, sivka, kamilica, geranija, sandalovina, vetiver.

Leta bežijo, Tabac pa ostaja spremljevalec novim generacijam moških.