Gucci BAMBOO

Nova Guccijeva dišava ne obljublja, da diši na bambus. Bamboo je poklon Guccijevi liniji modnih dodatkov, predvsem torbicam z znamenitim bambusovim ročajem.

Lahka citrusno – cvetna dišava je namenjena moderni ženski, ki zna opozoriti nase, zna pa tudi pokazati svojo nežno stran.

V zgornjih notah nas pozdravi bergamotka s svojo prefinjeno svežino. Srednje note popeljejo dišavo v orientalno smer, za kar poskrbijo ylang ylang, opazna lilija in pomarančni cvet, ki kuka iz ozadja. Spodnje note s sandalovino, vanilijo in mošusom želijo biti v maniri Gucci-ja seksi.

Torej, bambusa ni? Pa je. Na zamašku!

 

 

Issey Miyake PLEATS PLEASE

Japonskega modnega oblikovalca Miyake – ja poznamo po kolekcijah oblačil iz najbolj drobnega pliseja. Barvita, vesela in razigrana oblačila so bila v devetdesetih prava revolucija, saj je udoben plisiran material mehko sledil linijam telesa.

Optimizem in igrivost pa je Miyake ujel tudi v dišavo Pleats Please. Plisirano, prosim! Sladka in intenzivna cvetna dišava je dišava dobrega razpoloženja.

Dišavo odpre hruškast naši, kateremu v srednjih notah sledijo potonka, sladki grah in sintetična molekula indole, ki sladke srednje note osveži. Spodnje note zaključijo mošus, pačuli, cedra in vanilija.

Na vrhu vse te dišeče poezije kot bel, nedolžen cvet, kraljuje zamašek iz drobcenega pliseja, ki si ga je Miyake izposodil iz svojih oblek.

 

Carthusia LIGEA

V mitologiji je bila Ligeja najmanjša izmed treh morskih deklic, ki je hotela s svojim petjem očarati Odiseja, ki je ta plul po širokih morskih prostranstvih Sredozemlja.

V parfumeriji Carthusia na italijanskem otočku Capri so Ligeji posvetili dišavo, v katero so ujeli značilne otoške vonje, ki so tam še posebej bujni in intenzivni. Ustvarili so očarljivo, strastno in zapeljivo citrusno – aromatično dišavo, ki hoče ugajati modernim sirenam in jim pomagati ujeti sodobnega Odiseja.

Tako v zgornjih notah najdemo prav vse otoške citruse in sivko. V srednjih notah vonjamo poleg limonske trave veliko cvetja – geranijo, nagelj, vrtnico in tobakov cvet. V spodnjih notah pa zapeljivo petje siren zaključijo jantar, kadila, pačuli in vanilija.

 

The Different Company I MISS VIOLET

Poleti pogrešamo vijolice. Majhne, drobne sramežljivke, ki napovedujejo pomlad in očarljivo dišijo.

Mogoče pa ves čar njihovega vonja tiči v tem, da nas spominjajo na naše otroštvo, njihov vonj nam prikliče naše najbolj globoke spomine.

Poleti resnično pogrešamo vijolice! Zato so jih pri The Different Company ujeli v ljubko pudrasto – cvetno dišavo, ki so ji dodali baziliko, muškatni orešček, mandarino, osmant, iris, ciklamo, mimozo, vonj usnja, vanilijo in ambro ter ustvarili moderno in urbano žensko dišavo, ki nas posuje z vijolicami takrat, kadar si sami to zaželimo.

 

Bvlgari EAU PARFUMEE AU THE BLEU

Še eno vrsto čaja so pri draguljarski hiši Bvlgari uporabili za novo, poletno dišavo. Potem, ko so zeleni, beli in rdeči čaj že dobili vsak svojo dišavo, je prišel na vrsto tudi modri čaj.

Eau Parfumee au The Bleu je fino uravnotežena cvetno – pudrasta dišava, v kateri poleg modrega in Oolong čaja zadišijo tudi sivka, vijolica, iris in šiso (  z vonjem, podobnim meti ).

Nežen, lahek in svež vonj je namenjen tistim, ki jim poleti ne prija svežina citrusov. Pa naj bo to ona ali on.

 

 

Lalique ENCRE NOIR

Encre Noir je moška lesno – aromatična dišava iz hiše Lalique, ki poleg parfumov izdeluje čudovite izdelke iz stekla – od nakita, lestencev in opreme za stanovanja do parfumskih stekleničk.

Ni veliko sestavin v dišavi. Cipresa, vetiver, molekula Iso E Super, mošus in kašmeran. A njihovo pravo razmerje nam ponudi eno izmed najbolj cenjenih vetiverjevih dišav, ki nas s svojo črnino, ostrino in skrivnostnostjo vabi in prevzame. In malce le diši na črnilo.

Steklenička spominja na stare stekleničke s črnilom. Od tod izvira tudi ime dišave. Kajti encre noir je črnilo.

 

Kenzo JUNGLE L’ ELEPHANT

Jungle Jap je ime prvega Kenzovega butika v Parizu. Temu je posvetil tudi sladko, začimbno – lesno dišavo Jungle l’ Elephant.

Lepa minimalistična parfumska steklenička nosi pokrovček v obliki slona. Kenzo je pri ustvarjanju vedno izhajal iz narave – navdihovali so ga metulji, voda, maki .. . Jahajoč slona pa se je nekoč na neki modni reviji v cirkusu poklonil občinstvu.

V zgornjih notah dišave nas tako pozdravijo mandarina, klinčki in kumina. V srednjih notah vonjamo mango, heliotrop, ylang ylang, likvirico, kardamom in gardenijo. V spodnjih notah odzvanjajo vanilija, pačuli in jantar.

Začimb je resnično v izobilju in dišijo močno. Kot slon.

 

Yardley BOND STREET

Bond Street je londonska nakupovalna ulica, kjer se na njenih obeh straneh nahajajo ekskluzivne trgovine s praktično vsemi svetovnimi blagovnimi znamkami visoke mode. Vse, kar se tam nahaja, je luksuzno in drago.

Ženska orientalno – cvetna dišava Bond Street prihaja iz preteklosti in s seboj prinaša duh stare Bond Street, ko tam še ni bilo tako veliko turistov.

Citrusi v zgornjih notah, v srednjih pa heliotrop, vijolica, ylag ylang in jasmin, nam dajo prvi vtis življenja izpred šestdesetih let. V spodnjih pa nam vetiver – ki da dišavi celotni poudarek – kadila, sandalovina, labdanum, mošus in vanilija, pripovedujejo zgodbo o dobrih, starih londonskih časih.

Če se boste nekega dne sprehajali po znameniti ulici, vam bo s pomočjo dišave Bond Street mogoče uspelo doživeti London, katerega danes ni več.