Uermi AB CASHMERE

Italijanska znamka nišnih parfumov z neobičajnim imenom Uermi ( wear me ) raziskuje vonj tkanin. Tkanine – tako kot parfumi, objemajo in božajo kožo. Oboje nosimo.

Parfumske ustvarjalce so zanimali vonji različnih materialov, iz katerih so narejena naša oblačila. Po raziskovanju vonja svile, jeansa, usnja, žameta, tweeda pa tudi lateksa, jih je zanimalo, kako diši kašmirski pulover.

Lesno – cvetna kombinacija sestavin, v kateri najdemo bergamotko, osmant, olibanum, mošus, pačuli, vanilijo, jasmin, ambro in sandalovino, nam sestavi mehko in toplo dišavo, ki nežno in elegantno objame kožo.

Tako, tudi kašmirski pulover je varno spravljen v omari med ostalimi parfumskimi oblačili.

 

Histoires de Parfums 1725 CASANOVA

V pravljično lepih Benetkah se je leta 1725 rodil največji osvajalec ženskih src. Zapeljivec, velikokrat lažnivec, tudi vojščak, vohun, bankir, pisatelj, prevarant. Strastni avanturist Casanova.

Histoires de Parfums nam ponuja dišavo, ki pritiče tako vsestranskemu moškemu. Čutna, romantična in zapeljiva dišava vabi k intenzivnim užitkom.

Casanova najprej zapelje s svežimi citrusi in likvirico. V srednjih notah pa- kako moško! – s sivko in janeževo zvezdo. Spodnje note z mehko vanilijo, mandljem, jantarjem in sandalovino še intenzivirajo zapeljive občutke.

Ja, Casanova je vedel, da je moral ženske osvojiti v trenutku. Tudi z dišavo!

 

Marc Jacobs DECADENCE

Po dekliških marjeticah in igrivi Loli, je Marc Jacobs ustvaril bogato, zapeljivo in poželjivo dišavo Decadence, ki jo je namenil močnim, drznim in samozavestnim ženskam. Zapakiral jo je v lično smaragdno-zeleno stekleničko/torbico, ki spominja na njegove ženske torbice, ki so bile pred leti pravi modni hit.

Bogata, čutna dišava s svojo intenzivnostjo in sladkostjo povzroči, da si jo zaželimo vedno znova. Vse več, dokler nas čisto ne zasvoji in posrka vase. Srečanje z njo zna biti torej usodno.

V zgornjih notah se dišava odpre s prevladujočo sladko in zelo ženstveno slivo, žafran pa ji podari orientalni značaj. Srednje note so cvetne – vrtnica, jasmin in iris lepo podprejo ženstveni karakter dišave. V spodnjih notah izstopi jantar, vetiver in papirus pa ji dodata lesno-zeleni značaj.

In kje so pesimizem, naveličanost in dekadenca? Jih ni. Vsega pa res ne smemo vzeti preveč zares!

 

Diptyque TAM DAO

Tam Dao je eden izmed najlepših parkov v Severnem Vietnamu. Zanj je značilno bujno rastje, ki prečudovito diši.

Aerin Lauder – vnukinja slavne Estee in naslednica kozmetičnega imperija Estee Lauder, je za francosko parfumsko hišo Diptyque ujela svež vonj parka v dišavo z enakim imenom. Ustvarila je lahek lesni vonj in ga namenila tako moškemu, kot ženski. V njem je prepletla vonj dragocenih lesov: sandalovine, cedre, ciprese in vrtničnega lesa. Lesovom je dodala mirto, vrtnico, mošus in jantar ter vse skupaj začinila z začimbami.

Tako nam je približala vonj njej drage daljne Azije.

Creed AVENTUS

Provokativna dišava Aventus je dišava zmagovalcev. Namenjena je moškemu, ki ima moč, vpliv, vizijo, pogum in uspeh. Moškemu s karizmo. Moškemu, ki zmago vedno dočaka na konju. Kot Napoleon.

Pravijo, da je Napoleon oboževal ananas in vonj breze. Oboje najdemo v dišavi. V zgornjih notah tako poleg ananasa, ki deluje zadimljeno, najdemo še bergamotko, črni ribez in zeleno jabolko. V srednjih notah zadišijo že omenjena breza, jasmin, vrtnica in pačuli, v spodnjih pa mošus, mah, vanilija in ambra.

Aventus je opazen in diši zelo lepo. Ko ga boste spoznali, boste vedeli, zakaj mu pripisujejo tak vpliv.

 

Balenciaga PARIS

Mesto zaljubljencev – Pariz – je bilo navdih mnogim umetnikom. Tudi ustvarjalcem parfumov.

Olivier Polge je tako za Balenciago ustvaril urbano dišavo, ki je z vijolico hkrati klasična in moderna in nam prinaša pariško atmosfero. Mogoče po hitri aprilski plohi.

Balenciagina parfumska izvedba Pariza je ciprsko – cvetna dišava, v kateri ima glavno vlogo vijolica. Njena izvedba je moderna in deluje naravno  lahkotno  in sveže. Družbo ji delajo nagelj, cedra in pačuli.

Tako dišijo pariški bulvarji in nabrežje reke Seine. Na vijolice.

 

Penhaligon’s EQUINOX BLOOM

Zemeljski ritmi nas že od nekdaj vznemirjajo in vzbujajo v nas večna vprašanja o obstoju. Ples planetov okoli sonca in posledično menjava dneva/noči in letnih časov, so od nekdaj s seboj prinašali delček magičnosti in bili navdih mnogim umetnikom pri ustvarjanju.

Tako so pri angleški parfumski hiši Penhaligon’s pripravili nov parfum in ga posvetili enakonočju. Zanj so uporabili šopek spomladanskega cvetja in ga popeljali v sladko smer. Kajti življenje je le sladko!

Zgornje note odprejo neroli, hortenzija in vijolica. V srednjih notah zacvetijo frangipani, sambaški jasmin in pomarančni cvet. V neobičajnih spodnjih pa vonjamo rjavi sladkor, benzoin in ambroksan. Lepa, luksuzna dišava z moderno interpretacijo cvetja.

Mogoče pa nam bo Equinox Bloom odkril delček skrivnosti poletnega enakonočja.

 

Amouage LYRIC MAN

Začimbno-orientalna dišava Lyric Man je zgrajena okoli vrtnice. Ne vsiljive, staromodne. Tukaj je njena interpretacija čisto drugačna. V družbi z angeliko postane spoštljiva in dostojanstvena. Lirična. Kot najlepša poezija.

Lyric Man nam prikliče večere v dvoje. V družbi glasbe. V ozadju slišimo Labodje jezero, Chopinov pomladni valček ali pa katerega izmed Chopinovih Nocturnov. Nežno in zasanjano. Poetično.

Z malo citrusov, kadili, galbanumom, mošusom, sandalovino in vanilijo, pridobi dišava skrivnostnost in žametnost. Zato je Lyric Man prefinjena izvedba vrtnice, na katero so moški lahko resnično ponosni!