Elizabeth Arden SUNFLOWERS MORNING GARDENS

Ko se visoko poletje že počasi poslavlja, je čas, ko zadišijo sončnice. Skoraj med zadnjimi se ozirajo proti soncu, iskajoč še vedno intenzivne poletne sončne žarke, ki jih v sebi spremenijo v imeniten vonj.
Vonj sončnic, ki zjutraj zadišijo z rosno svežino, so pri Elizabeth Arden ujeli v elegantno in malce sladko cvetno – lesno dišavo Sunflowers Morning Gardens. Oplemenitili so jo s citrusi, potonko, vrtnico, nerolijem, kovačnikom pa z ribezom, mošusom, vetiverjem in cedro.
Vsakič, ko se z dišavo odišavimo, le – ta pusti na naši koži poljub sonca.

 

Calvin Klein OBSESSED

Pri Calvinu Kleinu so šli pri nastanku nove dišave po idejo nazaj v devetdeseta leta. Daljni Obsession je po novem postal Obsessed.
Njegov adut je igra med spomini in poželenjem. Ne more pa se čisto odločiti, ali bi bil to ženski vonj, ali moški. Čeprav so tudi moški dobili svoj novi Obsessed.
Obsessed je od svoje predhodnice, ki je prišla na tržišče pred tridesetimi leti, popolnoma drugačna. A je zopet s tisto posebno ck-jevsko vibracijo, ki sporoča, da je v kopalnici dovolj ena dišava, ki jo uporabljata oba.
Tokrat so posegli po sivki in jo interpretirali mehko. Ob izrazitem mošusu pa čutimo tudi žajbelj, neroli, smolo elemi, vijolico in kanček citrusov. Moška struktura in ženstvena toplina.
Bo to dovolj za ponovitev takega uspeha, kot ga je imela dišava Obsession?

 

Baldessarini COOL FORCE

Zadnja iz serije Baldessarinijevih dišav se imenuje Cool Force in je tako kot vse namenjena zrelim moškim. Še prav posebej tistim, ki uživajo v modernem, elegantnem, osvežujočem in poživljajočem vonju, ki kar prekipeva od energije.
Sicer pa je Cool Force v duhu svojih slavnih predhodnikov in mogoče celo preveč spominja na katero izmed proslavljenih Baldessarinijevih dišav.
Zgornje note z aromatičnimi začimbami in vodnim karakterjem osvežijo in poživijo, srednje in spodnje note pa z dragocenimi lesovi in mošusom dodajo toplino in čutnost. Če povežemo svežino in čutnost, dobimo dišavo, v meglici katere lahko zrel moški kot za šalo pomete z mlajšo konkurenco.

 

Profvmvm Roma ACQUA VIVA

Kar nekaj nas je takih, ki že dalj časa iščemo poletno dišavo s popolnim naravnim vonjem limone. Sveže, polne, sočne, prefinjene limone, katere vonj osveži in poživi, ostane dolgo časa na koži in se ne spreminja zaradi vročine in potenja.
Če se je vonj limone zdel parfumskim mojstrom mogoče premalo zanimiv in poseben, pa so pri rimski nišni parfumski hiši Profvmvm Roma zavihali rokave in nam, oboževalcem limon, predstavili dišavo Acqua Viva s popolnim vonjem limone. In to ne katerih koli limon, ampak tistih občudovanih in opevanih, ki rastejo v okolici majhnega italijanskega mesteca Amalfi, za katere velja, da imajo najboljši okus in najlepši vonj.
Dišava z vonjem limone, ki jo v ozadju podpirajo cedra, cipresa in cvet drevesa laburnum ( pri nas imenovan alpski nagnoj ), je pričakovano sveža in poživljajoča, zaradi skoraj oljne strukture pa tudi dolgo obstojna.
Acqua Viva – vonj najlepše limone, ki je prispodoba življenja in sreče.

 

Annick Goutal L’ ILE AU THE

Ko je Camille Goutal obiskala vulkanski otoček Jeju, ki se nahaja v Tihem oceanu ob južno-korejski obali, jo je takoj prevzel bogat vonj, ki ji je napolnil nosnice. Zadišalo je morje, pa mandarine, zeleni čaj, osmant in tihomorski veter. Odločila se je, da bo ta vonj poizkusila zaobjeti v svojem novem parfumu.
Tako je nastala dišava L’ Ile au The. Otok čaja.
Sprva živahna in sveža dišava se v srednjih notah umiri, deluje sproščujoče in pozitivno vpliva na počutje. Vonj zelenega čaja, ki si po pričetnih citrusih in mandarini pribori svoje mesto, pa je čist in neskončno lep.
Mama Annick bi bila zagotovo zelo ponosna na svojo hči Camille, če bi se le lahko odišavila s hčerino dišavo L’ Ile au The.

 

Hermes EAU DE PAMPLEMOUSSE ROSE

Jean Claude Ellena, dolgoletni Hermesov kreator parfumov, je pred časom čisto v svojem duhu ustvaril dišavo Eau de Pamplemousse Rose, v kateri je združil svoje bogato znanje, osebni pristop in zahteve velike modne hiše Hermes.
Za Colognes Collection je ustvaril celo serijo dišav, ki so s svojo lahkotnostjo, igrivostjo in frivolnostjo namenjene poletju. Za osnovo je uporabil citruse in jim dodal še kaj, kar je citruse dvignilo in oplemenitilo. V primeru Eau de Pamplemousse Rose je vonj grenivke, ki je živahen in svež, oplemenitil z vrtnico. Ko se z dišavo odišavimo, začutimo, da grenivka kar zažari, ko se je dotakne vrtnica. Hkrati pa pride z vrtnico do izraza prefinjenost, ki nastopi, ko prične grenivka svojo transformacijo od zveri k lepotici.
Eau de Pamplemousse Rose je grenko – sladka dišava, ki rabi svoj čas, da nam postane všeč.

 

Issey Miyake NUIT D’ ISSEY BLEU ASTRAL

Kako podaljšati romantične poletne noči v zlato jesen in preostanek leta? S čudovito Miyakejevo dišavo Nuit d’ Issey Bleu Astral!
Poletna noč z množico lesketajočih se zvezd na nebu in skrivnosti, ki ostanejo zapisane le v spominu, so ob naravnih vonjih, ki zaživijo le ponoči, ko narava zadiha od hude vročine, postali navdih za eterično lepo in elegantno moško dišavo Nuit d’ Issey Bleu Astral.
Dišavo odpreta limeta in koriander, skrivnostne spomine pa prikliče vonj usnja. Smola in lesovi v spodnjih notah poskrbijo, da se bodo spomini zapisali v večnost.

 

 

Juliette Has a Gun NOT A PERFUME

Ni parfum? Ja, kaj pa potem je, če ni parfum?
Not a Perfume je dejansko dišavna vodica z eno samo sintetično pridobljeno sestavino – ambroksanom – v svoji kemični formuli.
Vonj ambroksana je sladek, topel, pudrast. Nekje med jantarno – mošusnim. Parfumski kreatorji ga zaradi njegove obstojnosti namenjajo parfumskim spodnjim notam.
Tukaj pa zadiši čisto takoj. Že od prvega vdiha diši ambroksan brezkompromisno in z vso mogočnostjo. Parfumski mojstri pri Juliette Has a Gun mu niso dodali čisto nič drugega, kar bi zmanjšalo njegov sijaj. Not a Perfume je hvalnica ambroksanu.
Meni, ljubiteljici citrusnih vonjev, je lepo zadišal šele takrat, ko sem si kožo dobro umila z milom. Na koži je ostal diskreten kožni vonj, ki me je spremljal še dolgo.

 

 

 

Calvin Klein ETERNITY INTENSE

Ženska dišava Eternity se je zapisala v večnost, zato so se parfumski kreatorji pri modni hiši Calvin Klein na krilih njene slave odločili, da ji dodajo intenzivnejšo izpeljanko z upanjem, da bo tudi ta obnorela parfumske navdušenke.
Ustvarili so v bistvu čisto novo dišavo, ki s svojo predhodnico nima veliko skupnega. Tokrat so z irisom in vanilijo zaigrali na že preizkušen adut pudrasto – cvetno – lesnih dišav in jima dodali bergamotko, morske note, osmant, vrtnico, mošus in sandalovino.
Bogato, čutno, nežno in elegantno dišavo so ponudili vsem tistim ženskam, ki nimajo rade, da se parfumska sled čuti vse naokoli, ampak so jim všeč bolj intimni vonji, ki se držijo kože.

 

Baldessarini COOL FORCE

Zadnja iz serije Baldessarinijevih dišav se imenuje Cool Force in je tako kot vse namenjena zrelim moškim. Še prav posebej tistim, ki uživajo v modernem, elegantnem, osvežujočem in poživljajočem vonju, ki kar prekipeva od energije.
Sicer pa je Cool Force v duhu svojih slavnih predhodnikov in mogoče celo preveč spominja na katero izmed proslavljenih Baldessarinijevih dišav.
Zgornje note z aromatičnimi začimbami in vodnim karakterjem osvežijo in poživijo, srednje in spodnje note pa z dragocenimi lesovi in mošusom dodajo toplino in čutnost. Če povežemo svežino in čutnost, dobimo dišavo, v meglici katere lahko zrel moški kot za šalo pomete z mlajšo konkurenco.